Så. Färdiggissat om AI.

Tre kvartal har gått sedan AI för de flesta blev verklig, genom ChatGPT. AI blev för första gången riktigt tillgängligt och imponerade på alla. Gissare och profeter missade heller inte chansen: ”Alla kommer få sparken!”, ”Robotarna tar över samhället!”, ”Kulturen och dess utövare är under attack!”, ”Men det funkar ju inte, bilderna blir skitkonstiga!”, ”Såhär blir du rik på AI”, ”Resumés AI-strategi blev själlös och generisk!” osv.

Det är naturligt att det blir så. Upp på bordet med Den Nya Teknologin och låt profeterna dansa en stund med sina högljudda gissningar och oinitierade bedömningar. Men det sker på bekostnad av nyktrare insikter. De som inte fattar beslut på lösryckta ”analyser” av det här slaget, utan som tänker själva – och agerar på det – ser redan vinsterna. Fler borde göra det. Detta inläggs ambition är att späda ut diskussionen med något som vi som arbetar med AI dagligen tycker borde få mer utrymme, nämligen den verkliga nytta som AI skapar redan idag. Gör såhär för att inte gå i gissarfällan:

Skaffa kunskap om AI utöver den anekdotiska.

Fortsätt gärna diskutera AI:s samhälleliga och kulturella påverkan. Men den diskussionen vinner på verklig input om vad AI är och hur det funkar, vad den kan göra idag, vad som är precis runt hörnet och vad som faktiskt finns igång redan i din och närliggande branscher.

Förlamas inte av gissningsprofeterna

Fel använt finns det risker med AI. Överlåter du till ChatGPT att sköta Sveriges luftvärn så är det riskabelt. Gör inte det. Delta gärna i diskussionen om lagstiftning och myndigheters och organisationers rekommendationer för att undvika sådana beslut. Men. De flesta av oss ansvarar för annat än Sveriges luftvärn. Stödsystem till kundtjänst eller en AI-assistent på en e-handelssajt är inte lika drastiska processer. Risker finns, men skiljer sig inte mycket från att använda vilka andra digitala verktyg som helst och kan hanteras av kunskap, policies och inbyggda spärrar i systemen. Den stora risken är kanske till och med att INTE skaffa sig kunskap och agera.

Fokusera på nyttan AI kan bidra med nu – strunta i fantasierna

AI kan stötta nästan alla typer av företag, organisationer och individer rejält – redan idag. Produktivitet och användarupplevelse kan förbättras radikalt med relativt liten insats. Ta reda på vad verktygen kan göra idag och mindre på vad de skulle kunna göra i framtiden. Bevaka, men vänta med det som inte är moget och fokusera sen på rätt processer och delprocesser i din verksamhet, där det går att nå effekt direkt, utan risk. Det finns massor, jag lovar.

Sammantaget så kommer AI påverka alla. Många verksamheter är igång och har på rekordkort tid sett stora nyttor utan att utsätta sig för stora risker. De som inte agerar kommer hamna efter. Så agera nu, låt inte gissningsprofeterna förlama dig, men skaffa kunskap och fokusera sen på nyttan idag för dig och dina kunder istället för fantasifulla gissningar!